2013-06-28

Keraamikaahi

"Tubalal on oma esimest põletust ootamas keraamikaahi, mille sarnast seni Eestis polnud. MTÜ Tubala Anagama keraamika kõrgkuumus-puupõletusahju ehitus maksab veidi üle 28 000 euro. Ahju ehitas Andres Allik," kirjutas portaal Hiiuelu.

Enne jaani tehti Tubalas kaks nädalat väga käbedat tööd, sest ahjumeister Andres Allik pani selle ajaga seal püsti Eestis ainulaadse puuküttel keraamikaahju. „Sulev Loopalu Kärdlast oli abiks ja kolm Läti kunstitudengit,“ rääkis ahjumeister. „Läti tüdrukud olid väga tublid, tulevad septembris põletama.“

Nüüd peab ahi üle kuu aja kuivama, siis saab sellele esimest korda tule alla teha. Esimene põletus on kavas augustis, ütles MTÜ Tubala Anagama liige Natalia Kuhi.






"Andres Allik on iidsete jaapani keraamikaahjude kohta õpetust saanud Soomes ja täiendust Ameerikas. Allik ei ole tuntud ja nõutud ahjuehitaja mitte ainult Eestis, tema ahje on mitmes Vana maailma riigis ning Uues maailmaski on ta neid üles ladunud," kirjutas Hiiuelu Allikuga tehtud persooniloos.

Kui üldse mingil kunstiliigil on elu sees, et sa näed tema sündi ja elukäiku ning lõpuks ka surma, siis on see Andres Alliku arvates nimelt keraamika. „See on keraamikapõletamise ahi ja põletusmaterjaliks on puu,“ rääkis ahjumeister Andres Allik Hiiuelule intervjuud andes, ise oma kätetööd tunnustavalt silitades.

"Konkreetselt selle ahju aluseks on võetud minu Jaapani õpetaja Kato-sani ahjud. See on Shigaraki-tüüpi keraamikapõletusahi. Ma olen siia teinud natuke oma juttusid juurde ka. Kui Jaapanis nad kasutavad seda esimest kambrit, mida nad nimetavad Anagamaks, puhtalt keraamika põletamiseks ja teine kamber on selliste väikeste efektide saavutamiseks, siis minu mõte oli selles, et oleks võimnalik ühest ahjust saada palju erinevaid tulemusi.
Ja praegu me võime kasutada seda ahju nii, et me saame esimesest, Anagama osast, ilusaid tuhaefekte, tuhaglasuure, teine, Noborigama kamber, sealt me saame ilusaid soolaglasuure.
Siin, Tubalal, on võimalik kolm varianti. Kas me põletame kogu ahju ehk siis Anagama ja Noborigama üheaegselt ära, kasutame ainult Anagamat või ainult Noborigamat. Nii, et me saame ühest ahjust kolm erinevat tulemust," rääkis Allik.

No comments:

Post a Comment